niedziela, 26 lutego 2012

Bakłażany faszerowane warzywami

Bakłażany faszerowane warzywami

Autorem artykułu jest grzegorz kanczugowski


Genialna uczta warzywna, jedynie tak można określić to danie. W taki sposób przyrządzone bakłażany zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Świetna wegetariańska potrawa dla lubiących gotować i zjeść coś ekstra. Zapraszam!

Czas przygotowania: 1h

Czas pieczenia: 1 h

Składniki:

4-5 dużych bakłażanów

1-1,5 puszki pomidorów

2-3 łyżki groszku

garść fasolki szparagowej zielonej (3-4cm dł.)

garść oliwek

½ pora

½ selera lub 2-3 łodygi selera naciowego

1 pietruszka

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

3-4 ząbki czosnku

kilka pieczarek (niekoniecznie)

Natka pietruszki i/lub kolendry

parmezan lub twardy żółty ser

Przyprawy (opcjonalnie): sól, pieprz kolorowy,curry/ kolendra w proszku, kumin rzymski

lub: sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Farsz: Na początek kroimy czosnek w plasterki, a pora w grubsze krążki. Wrzucamy na kilka sekund czosnek, a za chwilkę pora na rozgrzaną oliwę i czekamy aż zmięknie. W tym momencie dobrze jest doprawić pora i czosnek, kolendrą i pieprzem, by wydobyć pierwszy aromat. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Seler i pietruszkę ścieramy na grubszych oczkach na tarce i dodajemy do duszących się warzyw. Seler naciowy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Po kilku chwilach czas na groszek i fasolkę ( ja używam mrożonych, bo takie są najłatwiej dostępne) oraz pieczarki. Dodajemy szczyptę soli, trochę curry, pieprzu i kolendry. Dusimy je jeszcze kilka minut i wyłączamy.

W czasie, gdy warzywa się duszą, przygotowujemy bakłażany. Należy je dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak, by ścianki bakłażana miały 1-2 cm grubości. Środki kroimy w drobną kostkę lub paseczki i dodajemy do warzyw (można stopniowo w czasie krojenia dodawać je do duszących się warzyw). Na samym końcu dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, zalewamy warzywa sokiem pomidorowym z puszki, dodajemy pokrojone oliwki, trochę zieleniny,jeszcze raz wszystko doprawiamy, i czekamy 5 min. Przyprawą, którą dodaję na samym końcu jest świeżo zmielony kumin rzymski i sól do smaku.

Piekarnik należy rozgrzać do 180-200 stopni oraz przygotować sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by bakłażany się do niej nie przykleiły.

Kiedy farsz jest gotowy, możemy nim napełnić po brzegi bakłażany i wstawiamy je do piekarnika na ok 40 min. Gdy widać, że bakłażany już dochodzą (tzn. marszczą się i widać, że są miękkie), posypujemy je z wierzchu startym serem i wstawiamy jeszcze na ok 10-15 min.

Smacznego!

Uwagi:

Ja bakłażanów po wydrążeniu nie solę, ani nie polewam sokiem z cytryny. Niesolone połówki nie są gorzkie (nie wiem skąd ten mit) i przez 0.5 h nie ściemnieją. Tyle potrzebujecie czasu, od momentu drążenia bakłażanów do momentu dokończenia farszu.

Farsz należy troszkę więcej posolić i doprawić, bo sam smak bakłażanów jest trochę mdły, ale nie polecam nadużywać soli. Ja za to nadużywam kolendry :)Jak ktoś nie ma kolendry, kuminu w proszku lub w ziarnach do zmielenia, niech doda więcej curry, gdyż w curry jest już kolendra mielona i kumin rzymski)

Bardzo wygodne w przygotowywaniu farszu jest naczynie typu wok. Warzywa powinny się dusić krótko i na średnim ogniu, ponieważ i tak będą pieczone w piekarniku o wysokiej temperaturze.

Proporcje podane w przepisie pozwolą nakarmić 3-4 osoby ;)

---

Kolenderka

zyjdobrze.cba.pl

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz