środa, 22 lutego 2012

Cebula jadalna (Allium cepa)

Cebula jadalna (Allium cepa)

Autorem artykułu jest Arek Czapla


Cebula pochodzi z Azji Środkowej gdzie rośnie dziko. Do Europy została sproadzona w średniowieczu..... Cebula pochodzi z Azji Środkowej gdzie rośnie dziko. Do Europy została sproadzona w średniowieczu.

Ma bardzo niska wartość kaloryczną , jest jednak dość bogata w witaminy : C , witaminy z grupy B (B1, B2, PP), organiczne związki siarki i soli mineralnych (przede wszystkim związki wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku).
Cebule można spożywać na surowo , w wszelkiego rodzaju sałatkach. Jest też niezastąpionym dodatkiem do potraw.

Właściwości lecznicze cebuli:

Cebule wykorzystuje sie w leczeniu zakażen dróg oddechowych (doskonały syrop na kaszel) i na ropne zmiany
skóry. Cebula dzieki dużej zawartości cynku ma korzystne działanie na odporność komórkową.

Syrop na klaszel z cebuli:

Syrop wykrztuśny można zrobić w domu z cebuli

2-3 duże cebule posiekaj dodaj 4-5 łyżek miodu i odstaw w ciepłe miejsce na kilka
godzin , az cebula puści sok. Pij wytworzony płyn kilkakrotnie w ciągu dnia po łyżeczce.
---

Prawo pracy - Prawo pracy, artykuły. porady, ciekawostki..

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz