piątek, 16 marca 2012

Lazania z nadzieniem sojowo-pomidorowym

Lazania z nadzieniem sojowo-pomidorowym

Autorem artykułu jest Arek Czapla


Pierwotnie był to przepis na "Tradycyjną Lazanie" z mięsem , który kiedyś znalazłem w czasopiśmie "NAJ". A , że mięsa nie jadam to troszkę go zmodyfikowałem zastępując mięso kostką sojowa i wyszła całkiem , całkiem Lazania wegetariańska:)

Pierwotnie był to przepis na "Tradycyjną Lazanie" z mięsem , który kiedyś znalazłem w czasopiśmie "NAJ". A , że mięsa nie jadam to troszkę go zmodyfikowałem zastępując mięso kostką sojowa i wyszła całkiem , całkiem Lazania wegetariańska:)

A więc podaje przepis :

Składniki

paczka kostki sojowej
14 płatów lazanii
puszka pomidorów
cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego
10-15 dag sera
sól, pieprz, bazylia, oregano , tymianek
ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sos:

3/4 szklanki mleka sojowego
5 łyżek mąki
łyżka masła roślinnego
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania :

Kostkę sojową zalej gorącą wodą , po 15 minutach odsącz i zmiel w maszynce
Soje podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj soje, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj. Sos: mleko sojowe zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty surowego makaronu, soje, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200°C.

Smacznego ! :)



---

Zdrowie i uroda - artykuły, porady, ciekawostki
Uczysz się języków obcych ? ... zobacz kursy językowe

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz