piątek, 16 marca 2012

Sałatka kolorowa

Sałatka kolorowa

Autorem artykułu jest JURA ARONI



Sałatki i surówki nie tylko stanowią ładny i zachęcający do konsumpcji akcent kolorystyczny na zastawionym stole. To bogate źródło witamin oraz innych ważnych dla zdrowia składników.

Sporządzamy je z przepisu albo po prostu z głowy, wykorzystując składniki, które posiadamy, tworząc ad hoc małe dzieło sztuki kulinarnej.

Składniki:

główka sałaty, 4 pomidory, 2 cebule, 2 zielone papryki, 4 jajka, ok. 10 dag oliwek
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, łyżka wody, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Sałatę pokroić w pasma, pomidory, jajka i cebule w plasterki, paprykę w cienkie paski. Wymieszać składniki, dodać oliwki i przełożyć do miseczki. Połączyć składniki sosu, wymieszać i zalać sałatkę. Wierzch posypać natką pietruszki.

Sałatka ogórkowa

Składniki:

2 średniej wielkości świeże ogórki, 2 łyżki natki pietruszki, ok. 2 łyżek cukru, 3 łyżki octu jabłkowego lub winnego, sól, pieprz

Wykonanie:

Ogórki umyć i obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć w salaterce. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, zalać ogórki i jeszcze raz wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki.

Surówka z kapusty włoskiej;

Składniki:

30 dag kapusty włoskiej, 2 ogórki, pęczek koperku, sól, cukier, sok z cytryny, łyżeczka musztardy, 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, koperek posiekać. Ogórki obrać i pokroić w cienkie paski. Połączyć składniki, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Polać olejem i dokładnie wymieszać.

---

http://polskiejadlo.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz