czwartek, 22 marca 2012

Sztuka podawania i picia wina

Sztuka podawania i picia wina

Autorem artykułu jest Tomasz Galicki


Kultura picia wina polega na jego smakowaniu. Pijąc wino powinniśmy brać małe łyki, tak jakbyśmy je jedynie kosztowali. Niesamowicie długa tradycja produkcji wina z czasem przeistoczyła się w sztukę, którą odbierać należy z należytym szacunkiem.

Wiedzą o tym szczególnie koneserzy tego trunku, dla których smakowanie wina, poznawanie jego aromatu, koloru, określanie bukietów i dalszych nut, to zmysłowa przyjemność.

Jeżeli chcemy w pełni poznać cechy kosztowanego przez nas wina, musimy poświecić owej czynności wiele uwagi i skupienia. Równie ważne są tu oczywiście nasze upodobania smakowe, jak również pewne doświadczenie i gromadzenie w pamięci poznanych wcześniej smaków i aromatów.

Kraje o najbogatszych tradycjach uprawy winorośli i produkcji wina to Francja, Włochy i Hiszpania. W konkretnych regionach tych państw, picie wina stanowi nie tylko sztukę, ale i sposób życia.

Jak powinniśmy podawać i smakować wino w Polsce, podczas towarzyskich spotkań? Oczywiście zasady degustacji będą zupełnie inne w zależności od tego, czy znajdujemy się w na oficjalnej degustacji organizowanej dla znawców win, czy na prywatnej uroczystości rodzinnej.

Należy tu odróżnić smakowanie wina, od jego wnikliwej analizy i oceny. Gdy siedzimy przy stole u znajomych, czy nawet w restauracji, wystarczy wykonać wprawny obrót kieliszkiem i wziąć pierwszy, niewielki łyk, aby ocenić jakość wina. Jeżeli to my podajemy wino naszym gościom, powinniśmy najpierw opowiedzieć o tym konkretnym trunku, szczególnie gdy jest to dobre wino, starego rocznika.

Wino powinno być zdekantowane i doprowadzone do temperatury pokojowej, jeszcze przed rozpoczęciem kolacji. Nalewając wino do kieliszków gości należy to robić wolno i starannie, nie opierając szyjki butelki o kieliszek. Następnie delikatnie przekręcamy butelkę, aby ostatnia kropla nie zabrudziła obrusu. Nie przesadzajmy jednak. Nie jest w dobrym tonie popisywanie się przed gośćmi trikami zawodowego kipera. Pamiętajmy również o tym, że butelką z winem nie należy zbytnio poruszać, ponieważ właściwości tego alkoholu są bardzo nietrwałe i takie gwałtowne ruchy mogą jedynie pogorszyć jego jakość.

Przed rozlaniem wina do kieliszków gości, gospodarz powinien nalać odrobinę sobie i spróbować, aby wiedzieć czy podawane wino na pewno jest smaczne. Wino nalewamy zawsze podchodząc od prawej strony gościa (podając potrawy podchodzimy z lewej) do połowy, ewentualnie dwóch trzecich lampki. Nigdy nie nalewamy do pełna.

Jeżeli organizujemy uroczyste przyjęcie, do każdej z potraw powinniśmy dobrać odpowiednie wino. Istotna jest również sama kolejność. Białe wino należy podawać zawsze przed czerwonym, młodsze przed starszym, a lekkie przed ciężkim. Do potraw rybnych podajemy wino białe, lekkie. Jeżeli rybę podajemy z białym sosem, może to być ciężkie wino białe. Do białego mięsa najlepiej pasuje wino różowe, natomiast do czerwonego – czerwone. Do dziczyzny i bardzo ostrych potraw podajemy ciężkie, czerwone wino.

Przestrzeganie tych kilku zasad z pewnością zaświadczy o wysokiej kulturze gospodarza, a i gości wprowadzi w elegancki, luksusowy klimat, który z pewnością docenią.

---

T.G.

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz