piątek, 16 marca 2012

Wegetarianizm a kuchnia tradycyjna

Wegetarianizm a kuchnia tradycyjna

Autorem artykułu jest Jędrzej Gerwel


Już na wstępie zaznaczam, że należę do mięsożernych. Nie oznacza to, że nie mogę obejść się bez mięsnych potraw. Przeciwnie mam ulubione dania, które nie mają nic wspólnego z mięsem - np. ugotowany makaron na zimno wymieszany z świeżymi, wydrylowanymi wiśniami i całość posypana cukrem - wspaniała...

Już na wstępie zaznaczam, że należę do mięsożernych. Nie oznacza to, że nie mogę obejść się bez mięsnych potraw. Przeciwnie mam ulubione dania, które nie mają nic wspólnego z mięsem - np. ugotowany makaron na zimno wymieszany z świeżymi, wydrylowanymi wiśniami i całość posypana cukrem - wspaniała wiosenna sprawa!



Sa dni kiedy mam ochotę na coś wybitnie jarskiego (nie zawsze są wiśnie!). Niedawno poznałem kilka typowo wegetariańskich potraw, które mi bardzo zasmakowały - serwował mi je znajomy. Był to bukiet jarzynowo - owocowy, kwas buraczany i ciasto na patyku. Polecił mi On potem książkę, gdzie prócz tych smacznych potraw wyszukałem też inne rzeczywiście smaczne sprawy:

http://potrawy-weganskie.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=306



Daleki jestem od wegetariańskiego szowinizmu lub popierania tylko i wyłącznie jakiejś innej zasady żywieniowej. Wychodzę z założenia, że każda skrajna przesada jest szkodliwa. Wiem, że będę racjonalnie stosować liberalne zasady: wszak są okoliczności, gdzie golonka i zimne piwo, szynka lub jajecznica na boczku smakują wyśmienicie. Wcale jednak nie muszę jeść tego codziennie!


Z ciekawością sięgnąłem też po inną, już samodzielnie wyszukaną lekturę, aby poznać podobne nietypowe dania i filozofię przyjmowania takich pokarmów:

http://wegetarianizm.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=187



Uważam też, że zwolennicy potraw bezmięsnych znajdą coś dla siebie w kuchni tradycyjnej urozmaicając swój jadłospis. Tu też są smaczne jarskie potrawy:

http://gotowanie.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=123



Nie będę mylić się, jeśli wszyscy ucieszą się, że mogą urozmaicić smak każdych swoich dań stosując przyprawy. Odpowiednie zasady ich używania i proporcje znalazłem w tej znakomitej książce:

http://przyprawy.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=149



Nie znam też nikogo, kto nie lubi surówek - z pewnością nie zawierają mięsa oraz uzupełniają niemal każde danie zasadnicze:

http://dieta-surowa.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=287



Każdy niezależnie od upodobań i stosowanych zasad żywienia znajdzie coś stosownego dla siebie w ciekawej książce o przygotowaniu zdrowych pokarmów:

http://zdrowe-odzywianie.zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php?c=order&idEbook=103



Mam podręczną kuchenną bibliotekę, dla której zbieram różne nowości, zasłyszane przepisy i sekrety (umiem np. zrobić prawdziwe czeskie knedliki, które kraje się naprężoną nicią i prawdziwe węgieskie leczo - poznałem to będąc w tych krajach).

Dołączyłem do niej książki, o których tu mówiłem, bo chętnie po nie sięgam i wiem, że

zawsze znajdę w nich coś dla siebie i dla każdego.



Na koniec pozwalam sobie postawić tezę, że kuchnia tradycyjna i wegetariańska znajdą wiele wspólnych, smacznych potraw i dodatków i mogą się znakomicie uzupełniać!

Zapisz się do Złotego Klubu - będziesz mogł bezpłatnie zciągać fragmenty tych wspaniałych poradników, zapraszam:

http://zlotemysli.pl/edwardstanislaw.php


Wszystkim życzę smacznego i pozdrawiam.

Jędrzej Gerwel

---

====================================================== ..nie znam lepszych polskich poradników internetowych: http://sukurs2007.ecom.net.pl/ ======================================================

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz